Suora

SuoRa

SuoRa on suomenhevosen ratsastuskäyttöä edistävä yhdistys.
Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa suomenhevosten ratsukäytöstä kiinnostunut.

Liity >>

 Isänpäivän syyskokoukseen ratsastuskeskus Ainoon oli kokoontunut parisen kymmentä Suomenratsujen jäsentä. Kokouksessa esiteltiin ensi vuoden toimintasuunnitelma sekä talousarvio. Syyskokouksessa palkittiin:

  • Palkinnot kolmelle parhaalle R- tai P-oriille vuoden 2018 Isäoripörssissä. Palkinto luovutetaan Minna Mäenpäälle, Suomen Hippos, joka luovuttaa palkinnot oriiden omistajille tulosten valmistuttua. Varsanäyttelyt tuovat kasvattajille arvokasta tietoa paitsi vanhempien jalostusarvosta, myös hevosten rakenteesta ja liikkeistä, joiden merkitys hevosten terveyteen ja edelleen hyvinvointiin on hyvin suuri.
  • Saija Pihkanen, ihonhoitotuotteiden kehittäminen hevosten kesäihottuman hoitoon
  • Anna Kärkkäinen, SuoRan leirit, valmentaja
  • Turkan Ratsurinne, sosiaalipedagoginen hevostoiminta suomenhevosilla
  • Terhi Purola, ratsastusterapiaa suomenhevosilla

Toimintasuunnitelma mukaili aikaisempia vuosia, ensi vuoden tärkeimmät tapahtumat: Suomenhevoskasvatuksen seminaari 2 - 3.2.2019 Ypäjällä, Horse Fair- messut 15 - 17.3.2019 Helsingissä, Orisuora 23.3.2019 Järvenpäässä, Ratsastuskeskus Aino, Hevoset-messut 6 - 7.4.2019 Tampereella, Elma-messut 12 - 14.4.2019 Helsingissä, Valtakunnallinen työmestaruuskilpailu, Kuninkuusravit 2 - 4.8.2019 Lahdessa, Pony-näyttely 10 - 11.8.2019 Ypäjällä, Suomenratsujen Kuninkaalliset ja Nuorten suomenhevosten laatuarvostelu 5-8.9.2019 Ypäjällä. Suomenratsujen teemana vuodelle 2019 on Ystävänä suomenhevonen. Teeman alla halutaan korostaa suomenhevosen monipuolisuutta kumppanina niin harrastuksena kuin kilpahevosena sekä hevosavusteisessa toiminnassa.

Kokouksessa esiteltiin tilastoja suomenhevosten astutuksista sekä näyttelymääristä ja jalostusarvosteluista. Astutusmäärät ovat tämänhetkisen tilanteen valossa laskusuunnassa, ja lisäksi kirjaamattomien oriiden käytön suosio on lisääntynyt. Kokouksessa keskusteltiin myös tilastojen haasteesta esim. oriiden tiinehdyttämistuloksissa. Kaikki tammanomistajat eivät ilmoita luomisia ym. Suomen Hippoksen tietokantaan. Keskusteltiin myös, että tällä hetkellä palkintotaso näyttää näyttelyissä sekä oriiden jalostusarvosteluissa pitävän tiukkaa linjaa, I -palkintoja ei juuri jaella. Jäsenmaksut pidettiin jälleen ennallaan Suomenratsut ry:n osalta. Korotusta voi tulla ainoastaan SRL- jäsenyyteen, jos Suomen Ratsastajainliitto aikoo jäsenmaksuja korottaa. Suomenratsut ry:n hallitus jatkaa vapaaehtoispohjalla toimimista, eikä hallituksen jäsenille makseta korvauksia.

Uusi hallituksen kokoonpano vuodelle 2019 on: Kirsti Palva, Terttu Peltonen, Elina Kylämäki, Jaana Kannisto, Jenna Kokkonen, Martti Kantola, Anita Hekali sekä uutena mukaan valittu Satu Turkka. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Kielo Kestinmäki.

Kokouksen jännittävin anti oli Hevosopiston toimitusjohtaja- rehtorin Pauliina Mansikkamäen sekä Hevosopiston hallituksen puheenjohtajan Thomas Steniuksen esitys Hevosopiston tilanteesta. Suomenratsut ry oli lähestynyt Hevosopiston hallitusta avoimella kirjeellä ja ilmaissut huolensa suomenhevosen tilanteesta ja tulevaisuudesta. Pauliina Mansikkamäki esitteli Hevosopiston tilannetta ja historiaa. Mansikkamäki korosti, että Hevosopisto toimii ainoastaan urheilun ja opetuksen saralla sekä saa rahoituksensa näistä, vastuu suomenhevosen jalostustyöstä olisi enemmänkin Luonnonvarakeskuksen vastuulla. Koko hevosmäärää opistolla on pienennetty ja yritetty sopeuttaa tarvetta vastaavaksi. Suomenhevosen suhteen opistolla ei ole suunnitelmaa, vaan tarvetta pohditaan hevosyksilökohtaisesti. Kokousväki peräänkuulutti suomenhevosen arvostusta sekä suurta roolia Hevosopiston tapahtumissa. Lisäksi hämmennystä herätti ajatukset, että toisaalta tarvitaan opiskelijoille suomenhevosta suurempaa kapasiteettia omaavia puoliveriratsuja, mutta toisaalta taas pitkälle koulutettuja ja suuren kapasiteetin omaavia suomenhevosratsuja myydään opistolta.

Kokouksen yhteydessä esiteltiin myös Working Equitation- lajia niin teoriassa, kuin käytännön harjoituksinkin. Hanne Halonen kertoi, että laji sopii erityisen hyvin suomenhevosille. Martti Kantola esitteli Silvolan Hemmingin urapolun muutaman viikon ikäisestä maitovarsasta kohti suomenhevosten mestaruuskultaa.

Kuvat: Terttu Peltonen

 

Thomas Stenius Pauliina Mansikkamki 3 Aino Jrvenp 11112018
Pauliina Mansikkamäki ja Thomas Stenius kertoivat Hevosopiston tilanteesta

Terhi Purola Satu Turkka Aino Jrvenp 112018
Kokouksessa palkitut Terhi Purola ja Satu Turkka

 

Martti Kantola Aino Jrvenp 11112018
Martti Kantola esitteli Silvolan Hemmingin tietä kohti mestaruuskultaa

Hanne Halonen Prssi Nasdak Thden Prinssi Aino Jrvenp 11112018
Hanne Halosen Working Equitation- klinikalle osallistuivat suomenhevoset Pörssi Nasdak ja Tähden Prinssi