Suora

Småhästen Arokari. Foto: Margit Ticklén.Finnhästen är vår enda inhemska hästras. Antalet finska hästar har minskat sedan 1950-talet, och nuförtiden finns det omkring 20 000 av dem in Finland. Majoriteten används som travare, några få som arbetshästar och ca 3 000 som ridhästar.

Den finska hästen är en av de få universalraserna i världen. Den finska hästen är en av världens snabbaste kallblodstravare, i förhållande till sin storlek kan den dra tyngre lass än större arbetshästraser, och den är en mångsidig ridhäst, som kan användas till dressyr, hoppning, fälttävlan, distansritt och spannkörning. De bästa finnhästarna har tävlat i medelsvåra dressyr-, hopp- och fälttävlansklasser. Dessutom är den finska hästen en utmärkt familje-, och ridskolehäst.

Renavel på den finska hästen har bedrivits sedan 1907. Nuförtiden avlas fyra typer; travare (J), arbetshäst (T), ridhäst (R) och hästar av ponnytyp (P). Den finska hästens mankhöjd är ca 156 cm. Hästen är kompakt med goda ben. Hästar av travar- och ridhästtyp är rektangulära, medan hästar av arbetshästtyp är djupare i bålen. Den mest allmänna färgen är fux, ofta med ljus man och svans, men även olika bruna och svarta finska hästar förekommer. Finska hästar är samarbetsvilliga, pigga uthålliga och långlivade hästar.

Läs mer om finnhästen i broschyr "Bekanta dig med finnhästen"

Finska hästar uppföds i Finland och också i någon mån i Tyskland och Sverige. Stamboken förs av Finska Hippos rf. Intresserade kan kontakta Finska Hippos, www.hippos.fi eller Ypäjäs Hästcentrum, www.hevosopisto.fi.

logo_suoraSuomenratsut är en förening, som vill bevara den finnhästen genom att öka deras användande som ridhäst.

Bekymmer för att antalet finnhästar förminskade på ett oroväckande sätt ledde till att Suomenratsut ry. blev grundat år 1973. Nuförtiden medlemsantalet i föreningen har gått upp till 1 600. Vem som helst intresserad av finnhästen som ridhäst kan inträda som medlem i Suomenratsut ry/rf.

Ytterligare information:
Suomenratsut ry, email: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.