Suora

Kuvitus laidun

SuoRa

SuoRa on suomenhevosen ratsastuskäyttöä edistävä yhdistys.
Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa suomenhevosten ratsukäytöstä kiinnostunut.

Liity >>

eino-vakaa

Varsinaisesta suomenhevosesta voidaan puhua vasta kantakirjan perustamisen jälkeen eli vuodesta 1907 alkaen. Ennen sitä hevosten polveutuminen oli epäselvää, koska laidunnus tapahtui suurilla yhteismailla eikä hevosista pidetty yhtenäistä rekisteriä.

Kantakirjan tavoitteeksi asetettiin ”maan oloihin ja etupäässä maataloustarkoituksiin soveltuvan kotimaisen hevosrodun kehittäminen puhtaan siitoksen periaatteita noudattamalla”. Ensimmäisenä vuonna suomenhevosen kantakirjaan merkittiin 113 oritta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että nykyään käytössä on noin 200 jalostusoritta.

Vuonna 1924 eriytettiin työhevonen ja kevyempirakenteinen yleishevonen omiin kantakirjoihinsa. Yleishevosen oli tarkoitus soveltua lähinnä armeijan ratsu- ja kuormastotarpeisiin. Viisi vuotta myöhemmin kantakirja-arvosteluun liitettiin veto-, käynti- ja juoksukokeet. Rakennepisteitä alettiin antaa vasta 1932.

Armeijan hevostarpeen hiipuessa muutettiin yleishevoskantakirja vuonna 1965 juoksijakantakirjaksi. Vain viisi vuotta myöhemmin luovutti valtio kantakirjan pidon Suomen Hippos ry:lle. Samalla kantakirja jaettiin niihin neljään osaan, jotka ovat edelleen käytössä.

Kantakirjauksen merkkipylväitä